Kaj so over in under stave?

Kaj so stave over in under? To so stave, kjer stavimo, ali bo na določenem dogodku padlo več oziroma manj zadetkov, košev, golov, kotov, kartonov itd. Kot vidite, over in under stave niso le za stave na zadetke, temveč na več drugih aspektov športnih iger. Najbolj priljubljena je stava na over oziroma under 2.5 zadetkov, ki jo najdemo na praktično vsaki stavnici in za praktično vsak dogodek, še posebej pa je popularna pri nogometu.

V tem članku bomo pregledali vse variante stav over in under ter kako napraviti dobiček na teh stavah in na kaj je potrebno biti pozoren. Zakaj so te športne stave tako popularne? Ker ne predstavljajo takšnega rizika, kot jih imajo 1x2 stave, pa tudi ponujajo precej več možnosti kot stave na rezultat. Kvote se lahko precej razlikujejo – od zelo nizkih kvot do zelo visokih.

Kar pa te stave razlikuje od ostalih stav je to, da lahko te stave statistično obdelamo in napravimo pregled ekip, ki so »dobre« za doseganje zadetkov ali pa tudi za prejemanje zadetkov, na primer. Pri rezultatu pa je mnogokrat vključenih več drugih faktorjev, kot so dnevna forma, rdeči kartoni in podobne stvari.

Poleg tega predstavljajo over in under stave dober način za stave v živo – recimo da je tekma med Arsenalom in Manchester Cityjem v 60. minuti še vedno poravnana na 0:0. Vsi pa vemo, da Arsenal in Manchester City rada dosegata zadetke, zato odigramo stavo na over 0,5 golov na tekmi.

Najboljše stavnice za Over - Under (2022)
# Stavnica Bonus* Izplačilo Mobilno Ocena Obiščite
1
22bet
5
Bonus:
€122
Izplačilo:
97.25%
Mobilno:
5
Obiščite zdaj22bet recenzija
2
20Bet
4.8
Bonus:
€100
Izplačilo:
95.25%
Mobilno:
4.8
Obiščite zdaj20Bet recenzija kmalu
3
bet365
4.7
Bonus:
€25
Izplačilo:
97.15%
Mobilno:
4.7
Obiščite zdajbet365 recenzija

*Sign up, deposit €5* or more to your account and bet365 will match your qualifying deposit in Bet Credits (up to €25*) when you place qualifying bets to the same value and they are settled. New customers only, T&Cs apply.

*18+ Platia pravidlá a podmienky!

Vrste over in under stav

Оver in under stave - Športne stave

Še ena prednost teh stav je v tem, da omogočajo neskončno število stavnih opcij, saj lahko stavimo na tako rekoč vse aspekte igre. Over in under stave najdemo v skoraj vseh športih – pri nogometu over in under število zadetkov, pri košarki košev, pri tenisu število asov ali setov, pa še mnoge druge različne in zanimive stvari.

Vse pa je seveda odvisno od ponudbe stavnic. Nekatere stavnice ponujajo več možnosti kot druge glede over in under stav. E-stave, denimo, ne ponujajo stav na število kotov ali število kartonov tako kot bet365. Poglejmo si več vrst over in under stav.

Več ali manj zadetkov in košev

Ta stava je ena najbolj priljubljenih stav med stavničarji nasploh. Najpogosteje jo najdemo pri nogometu, pa tudi pri številnih drugih športih. Tu imamo res veliko variacij te stave. Lahko stavimo na katerokoli število zadetkov, poleg tega pa nismo omejeni le na celotno tekmo. Najpriljubljenejša je stava na več oziroma manj kot 2,5 zadetkov.

Poleg tega lahko stavimo na to, koliko zadetkov bo dosegla določena ekipa in v katerem polčasu bo padlo več zadetkov ter koliko zadetkov bo padlo v katerem polčasu oziroma časovnem obdobju.

Poglejmo si primer ene od priljubljenih strategij stav na over/under stavah. Recimo, da stavimo na tekmo med Barcelono in Real Madridom v španskem nogometnem prvenstvu (La Liga). Na hitro pregledamo vse stavne opcije in vidimo, da je kvota za več kot 2,5 zadetkov 1,44. Pomislimo, da je ta kvota dobra, saj po navadi med tema dvema tekmecema pade precej zadetkov, zato jo odigramo.

Po statistiki pa vidimo, da Barcelona skoraj vsako tekmo med tema dvema tekmecema na domačem igrišču doseže zadetek, zato želimo odigrati, da bo Barcelona dosegla zadetek. Kvota za to je 1,20. Takoj imamo tu dilemo, katero stavo izbrati. To je seveda le primer, toda ta prikazuje, koliko opcij nam ponuja over in under stava.


Over in under kotov

To je še ena stavna opcija, pri kateri se lahko orientiramo po statistiki, in zato je tudi precej priljubljena.

Ne najdemo je na vseh stavnicah – na e-stave.com ni v ponudbi, je pa zato lahko precej dobičkonosna stava, če odigramo prave tekme in prave številke.

Tudi to stavo lahko odigramo v živo. Kot primer dajmo tekmo med Juventusom in Sassuolom. Na tej tekmi vemo, da je Juventus izrazit favorit, rezultat v 71. minuti pa je 1:1. Juventus potrebuje zmago da ostane v igri za naslov, zato pričakujemo pritisk Juventusa. In ko ena ekipa pritiska na gol druge ekipe, lahko pričakujemo veliko kotov. Zato bi ta tekma lahko bila primerna, da odigramo več kot določeno število kotov za Juventus (če seveda to stavnica ponuja).


Kartoni

Nekoliko manj znana stava, je pa vseeno precej priljubljena med stavničarji, ki se poglobijo v statistiko. Pri tej stavi moramo upoštevati več faktorjev. Priljubljena je predvsem pri nogometu.

Najprej moramo statistično preveriti, koliko kartonov ekipa dobi na tekmo. Če sta obe ekipi agresivni ekipi in prejemata veliko kartonov, potem je ta tekma primerna za stavo na kartone.

Upoštevati moramo tudi sodnika in pogledati njegovo statistiko podeljevanja kartonov. To je zanimiva stava, ki pa je ne najdemo na prav vsaki stavnici.


Asian over in under

Kaj je asian over oziroma under? Z azijskim hendikepom smo se že srečali, tu pa ta tip stav najdemo tudi pri over in under stavah. Asian over/under lahko uporabimo pri zadetkih, kotih in drugih možnostih.

Kako deluje ta stava? Ta stava nam ponuja varnejši način stav na over in under, saj nam zagotavlja, da ob nekaterih neuspelih stavah dobimo denar nazaj. Spet, tako kot pri azijskih handicapih, tu najdem delitev golov – recimo poznamo stavo »asian goals over 1, 1.5«. To je delitev stave in pomeni, če bomo videli na tekmi 1 zadetek, potem dobimo del denarja nazaj, del denarja pa izgubimo. Če bo na tekmi 2 gola ali več, potem je stava dobitna.

Poglejmo si konkreten primer. Pred tekmo med Chelseajem in Newcastlom se odločimo, da bomo odigrali, da bo padlo več kot 2,5 zadetkov, a v to nismo precej prepričani, zato se odločimo, da vzamemo »asian over 2 goals«. Ta stava bo dobitna, če bodo na tekmi padli 3 zadetki ali več. Recimo, da se tekma konča z 2:0 za Chelsea – v tem primeru bomo dobili denar nazaj. Tako nam ta stava prinaša več varnosti kot over 2,5 stava, ki bi bila ob rezultatu 2:0 pogubna. Je pa kvota, seveda pri »asian over 2 goals« nekoliko nižja kot pri over 2,5 goals.


Zaključek

Over in under stave so precej priljubljene med uporabniki stavnic. Omogočajo veliko število stav in variacij, ki so lahko precej dobičkonosne. Prednost teh stav nad drugimi stavami je v tem, da lahko pri teh upoštevamo statistiko, ki pa seveda nikoli ni garancija za dobitno stavo.

Če želite veliko opcij in možnost zaslužka, potem odigrajte stave na over in under, saj vam ne bo žal.

Druge strategije športnih stav
open
Top