Betting exchange vodič – Boljše kvote in možnosti za dobičke

Betting exchange je tip stavnice, kjer uporabniki sami določajo in postavljajo stave ter kvote, katere lahko potem drugi uporabniki igrajo. Gre za alternativo tradicionalnim stavnicam, saj tu ne gre za to, da bi stavnica postavljala kvote, temveč gre za kvote, ki jih postavijo uporabniki drugim uporabnikom.

Tradicionalna stavnica deluje na takšen način, da nudi kvote za določen dogodek, potem pa se uporabnik lahko odloči, ali bo to kvoto sprejel. Pri betting exchange je vse skupaj drugače: Uporabnik sam lahko postavi kvoto na določeno ekipo, drugi uporabnik pa lahko to kvoto sprejme. Tako gre v bistvu za igranje stav med dvema uporabnikoma. Seveda pa se kvote spreminjajo glede na vložke na določeno izbiro.

Razlika med tradicionalno stavnico in betting exchange stavnico je tudi v tem, da klasične stavnice navadno ponujajo nekoliko slabše kvote in s tem pridobivajo denar, pri betting exchange straneh pa pri vsakem dobitku zahtevajo določeno tarifo.

Torej so pri betting exchangih kvote boljše, kot pri klasičnih stavnicah. Takih strani je relativno malo; od večjih, bolj poznanih, je takšna stran Betfair, poznamo pa še nekaj ostalih, kot so Smarkets, ali Matchbook. Za mnoge uporabnike predstavljajo te stavnice način za pokrivanje svojih stav na tradicionalnih stavnicah, torej so dober način za dodano varnost pri igranju stav.

Najboljše stavnice za Betting exchange (2022)
# Stavnica Bonus* Izplačilo Mobilno Ocena Obiščite
1
22bet
5
Bonus:
€122
Izplačilo:
97.25%
Mobilno:
5
Obiščite zdaj22bet recenzija
2
20Bet
4.8
Bonus:
€100
Izplačilo:
95.25%
Mobilno:
4.8
Obiščite zdaj20Bet recenzija kmalu
3
bet365
4.7
Bonus:
€25
Izplačilo:
97.15%
Mobilno:
4.7
Obiščite zdajbet365 recenzija

*Sign up, deposit €5* or more to your account and bet365 will match your qualifying deposit in Bet Credits (up to €25*) when you place qualifying bets to the same value and they are settled. New customers only, T&Cs apply.

*18+ Platia pravidlá a podmienky!

Kaj je betting exchange in kako deluje?

Betting exchange - Športne stave

V sami osnovi gre za nekakšno tržnico, podobno tistim z kriptovalutami ali z delnicami. Uporabniki lahko stave kupijo tako kot delnice (to predstavlja »back« opcija), ali pa prodajo (»lay«). Poglejmo si konkreten primer za boljše razumevanje.

Dajmo za primer tekmo med Chelseajem in Arsenalom. Pri tradicionalni stavnici bi nam stavnica sama ponudila kvoto za igranje stav, mi pa bi sami izbrali, katero stavo bomo odigrali. Če je stava dobitna, dobimo mi znesek, ki smo ga vložili, pomnožen s kvoto izbora. Če je stava nepravilna, potem vložek dobi stavnica.

Pri betting exchange straneh je nekoliko drugače. V bistvu lahko mi sami delujemo kot nekakšna stavnica. Na tej strani bi lahko izbrali dve opciji: zmago Chelseaja bi izbrali z opcijo »back«, kar pomeni, da stavimo da bo na tekmi zmagal Chelsea. Lahko pa izbrali tudi opcijo »lay«, s katero bi dejansko stavili proti ekipi Chelseaja (da tekme ne bo zmagal), drugi uporabniki pa bodo lahko proti nam odigrali opcijo »back« na Chelsea.

Po eni strani gre za podoben koncept kot pri stavnicah, a le način je precej drugačen. Pri stavnici Betfair bi potem kvote na tekmo med Chelseajem in Arsenalom izgledale takole:

Chelsea
Lay 1.50 če izberemo opcijo back stavimo, da bo Chelsea zmagal tekmo. V tem primeru bi dobili za zmago vložek x kvota 1.50.
Back 1.50 Če izberemo lay, stavimo da na tekmi ne bo zmagal Chelsea

Slabost betting exchange stavnic je v tem, da nam ne omogočajo dobrih možnosti za igranje stavnih listkov, boljše pa je pri single stavah. Pogosto so pri stavnih listkih z več izbori kvote slabše kot pri tradicionalnih stavnicah. Pri single stavah pa so kvote precej boljše kot pri tradicionalnih stavnicah.

Zgodovina betting exchange-a – kako se je vse začelo?

Kako se je betting exchange razvijal skozi zgodovino? Tovrstne strani so prišle na dan šele z razvojem internetnih stav. Pred tem se je podoben način igranja uporabljal samo na ulici. Leta 2000 je bila ustanovljena stavna tržnica Betfair, ki velja za prvo betting exchange stran, pa tudi daleč največjo. Ta stran je veljala za prvo tovrstno stran, prinesla pa je kar precej zanimanja.

Leta 2016 se je Betfair združil z Paddy Power. V zadnjih nekaj letih so se takšne in podobne strani začele pojavljati na spletu, zanimanje zanje pa raste. Ena izmed novejših betting exchange strani je Smarkets, kjer poleg stav na nogomet ponujajo tudi tržnico stav pri drugih športih in politiki.

Še ena novejša in prav tako zanimiva stran je tudi Matchbook. Gre za irski betting exchange kjer uporabniki lahko igrajo stave proti drugim uporabnikom. Stavnica je znana po odličnih kvotah, predvsem pa po izjemni ponudbi ameriških športov.

Za boljše rezultate uporabite to exchange strategijo

Betting exchange razložene strategije

Najboljša strategija pri betting exchange stavnicah je ta, da lahko igramo nasprotne stave tistim, ki smo jih odigrali na tradicionalnih stavnicah. To pa predvsem zato, ker je betting exchange odličen predvsem takrat, ko igramo t.i. »lay« stave za tiste dogodke oziroma stave, ki smo jih izbrali na tradicionalnih stavnicah.

Poglejmo si konkreten primer strategije za te strani. Recimo, da stavimo na tekmo med Chelsea in Arsenalom na klasični stavnici. Odločimo se, da odigramo na zmago Chelsea (kvota 1.90). Kljub temu pa nismo povsem prepričani, da bo ta stava dobitna, zato se odločimo za nekakšno varovalko. To lahko storimo tako, da na stavnici betting exchange izberemo opcijo »lay« na Chelsea, kar v bistvu pomeni da smo igrali proti zmagi Chelseaja, torej da ta ekipa ne bo zmagala na tekmi.

V primeru zmage Chelseaja imamo dobiten stavni listek na tradicionalni stavnici. V primeru remija ali zmage Arsenala pa imamo dobiček na betting exchange strani. V vsakem primeru bomo v dobičku, pri betting exchange stavnicah pa je prednost v tem, da so kvote zelo dobre.


Zaključek

Betting exchange stavnice postajajo v zadnjih letih vse bolj popularne. To pa zato, ker predstavljajo alternativen način igranja stav, poleg tega pa je ta način tudi relativno varen in ponuja dobro priložnost za dobičke. Na teh straneh igramo proti drugim uporabnikom. Najboljše je, da kombiniramo tradicionalne stavnice ter exchange strani, kajti na ta način bomo lahko krili vse izkupičke iz določene tekme.

Prednost teh stavnic je v tem, da ponujajo izjemne kvote, ki so navadno precej boljše od tistih na tradicionalnih stavnicah. Poleg tega je to zanimiva alternativa klasičnim stavnicam. Priljubljenost tovrstnih stavnic je v porastu, v zadnjih letih pa je betting exchange strani vse več.

Druge strategije športnih stav
open
Top